לאחרונה (ספטמבר 2015) יצא שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בהכרזה כי יש להקים מטרופולין בצפון הארץ, משיקולים ביטחוניים, דמוגרפים, חברתיים ואחרים. השר דיבר על “מתיחת” האוכלוסייה צפונה לאזור עפולה-מגדל העמק- נצרת. בשורה התחתונה, מטרופולין שכזה ייצור תעסוקה והמון משרות חדשות לכל אזור הצפון.
רבים ירצו להיות קרובים למטרופולין, אבל לא ממש לגור בתוכו. זוגות צעירים ומשפחות ירצו לבנות את ביתם בגליל, ממגוון שיקולים, החל מהאווירה המיוחדת, דרך מזג האוויר הנעים ועד השקט והשלווה שאין במרכז הארץ.
זוגות צעירים, רווקים או גרושים בתחילת שנות ה 30 לחייהם שואפים להיות בעלים של נכס נדל”ן בישראל. על מנת לרכוש נכס בגיל צעיר יחסית (לאחר שירות צבאי, לימודים, עבודות זמניות ואולי טיול ארוך), יש להתגבר על המחסום העיקרי והוא השגת ההון העצמי. במרכז הארץ, צעירים אשר עובדים או לומדים ועובדים, יתקשו לחסוך בסיום החודש בשל יוקר המחיה בכלל ויוקר הדיור בפרט.
בשל רמות המחירים של היום, במרכז הארץ יקשה על זוגות צעירים לרכוש נכס בשנות הנישואים הראשונות שלהם. כידוע, מחירי השכירות הגבוהים אינם מותירים מספיק לחסכון בסוף החודש, אם בכלל. גם הסיכוי לזכות בירושה הולך וקטן, ככל שדור ההורים יחיה יותר שנים, בשל הוצאות הזקנה הגבוהות שלהם. הקושי לבנות את ההון העצמי הראשוני הדרוש לקניית נכס, שולח למעלה מחצי מיליון משקי בית למגורים בשכר דירה. בשל יוקר הקרקעות במרכז הארץ, כנראה שבין חדרה לגדרה מחירי הדירות יישארו גבוהים.
הגליל מציע 2 ציפורים במכה אחת: מחירי דיור סבירים ואווירה שאין בשום מקום אחר בארץ. המרחבים, הנוף, האוויר, הירוק והפסטורליות, “באים ארוזים” במחירים נוחים של נדל”ן. למי שיש חזון, רכישת נכס בגליל הינה צעד נבון, במיוחד כאשר מדובר על נכסים היושבים על קרקע פרטית, כגון קוטג’ים.
ככל שכביש 6 ייסלל צפונה, כך יעלו מחירי הנכסים בגליל. כיום הכביש פתוח עד מחלף עין תות, ובעתיד הוא יגיע עד שלומי. כמו כן, האזור ייהנה בעתיד מקו הרכבת כרמיאל-עכו, וכן משדה התעופה הבינלאומי “גליל” ברמת דוד.
משקיעים רבים מתעניינים ברכישת נכסים להשכרה באזור צפת וראש פינה, בשל אלפי הסטודנטים (כ -3,500) הלומדים במכללה האקדמית (חסות של אוניברסיטת בר אילן), במכינה ובבית הספר לרפואה. רוב הסטודנטים מגיעים מאזורים מרוחקים, מה שגורם לביקוש גבוה של יחידות דיור ודירות להשכרה. כבירת הגליל העליון, צפת מהווה גם מרכז לתיירות בגליל.
בשל העלייה בתוחלת החיים בישראל, אישה ממוצעת צפויה לחיות 24 שנים לאחר פרישתה מעבודה, וגבר 17 שנים. בגלל סביבת הריבית הנמוכה, חסכונות הציבור המבוגר נשחקים, ויהיה עליהם לממן את הוצאות הזקנה הגבוהות. נכס השקעה מבטיח עוד רובד של מקור הכנסה, לא רק לאורך חיי בעל הנכס אלא לכל אורך חיי הנכס.
כיום קיים ביקוש חזק לשכירות. שניים מתוך חמישה אנשים בגילאי 30-39 גרים בשכירות, ובישראל של 2015 גרים בשכירות מעל ל – 2,200,000 בני אדם. בעתיד, וככל שהאוכלוסייה בארץ תמשיך לגדול, יותר אנשים יגורו בשכר דירה והמחסור בדיור יגבר. אם בשנת 2012 עלו מצרפת 2,000 איש וב 2014 עלו 6,000 לארץ, בשנת 2015 צפויים להגיע מצרפת למעלה מ – 10,000 עולים חדשים בעקבות האנטישמיות וההגירה המוסלמית לאירופה.